Η λογοθεραπεία είναι μία νεαρή επιστήμη στη χώρα μας και μοιάζει να ασχολείται κατ΄αποκλειστικότητα με τον παιδιατρικό πληθυσμό. Ωστόσο, παρόλο που δεν είναι ευρέως γνωστό ασχολείται και με ενήλικο πληθυσμό. Αρκετά συχνά ενήλικοι έρχονται αντιμέτωποι με επίκτητες δυσκολίες στην ομιλία ή την κατάποσή τους.
Από τις συχνότερες αιτίες είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο από το οποίο μπορεί να προκύψει δυσκολία στην κατανόηση και παραγωγή της ομιλίας καθώς και στην κατάποση. Οι δυσκολίες αυτές δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των ατόμων αυτών σε πρακτικό επίπεδο και κυρίως σε συναισθηματικό, μιας και καλούνται να αναπροσαρμόσουν την ζωή τους από την αρχή.
Παρόμοιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν και άνθρωποι που προσβάλλονται από κάποια νευρολογική ασθένεια όπως η νόσος Parkinson ή η άνοια. Και σε αυτές τις παθήσεις η παρέμβαση στοχεύει στο καλύτερο δυνατό βιωτικό επίπεδο του θεραπευομένου.
Άλλοι λόγοι που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος ενήλικας τον λογοθεραπευτή είναι η πάρεση προσωπικού νεύρου(πάρεση Bell).Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί κάποια διαταραχή φώνησης, η οποία αφορά σε αλλαγή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της φωνής που μπορεί να οφείλεται σε λειτουργικούς, παθολογικούς, νευρολογικούς ή ψυχολογικούς λόγους. Πλήττονται περισσότερο άτομα που κάνουν εκτεταμένη χρήση φωνής σε ακροατήριο όπως δικηγόροι, δάσκαλοι ή ιερείς, τραγουδιστές ή ηθοποιοί, άτομα που εργάζονται σε τοξικά για τη φωνή περιβάλλοντα, όπως κομμώτριες, αισθητικοί ή εργάτες εργοστασίων.
Ένας τελευταίος λόγος που μπορεί να υπάρξει είναι η ενίσχυση της καταληπτότητας της ομιλίας, η καθαρότητα δηλαδή της ομιλίας σε περιπτώσεις που ένα φώνημα δεν αρθρώνεται καθαρά πχ το /s/.
Για κάθε άτομο δημιουργείται ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης με βάση τις ατομικές ανάγκες και δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν εφόσον συζητηθεί με την διεπιστημονική ομάδα που μπορεί να υπάρχει και φυσικά με τον ίδιο και τους οικείους του.
Συμπεραίνουμε λοιπόν, πως στόχος της επιστήμης είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής του ατόμου ανεξάρτητα από την ηλικία και το ποσοστό δυσκολίας.